Evaluating nitrogen release rates of commercial slow-release urea products using Brix value analysis: a validation study comparing two methods

H INDEX: 11. Guía de la Biblioteca de la Universidad de Huelva: Evaluación de la Investigación: Índice H. https://guiasbuh.uhu.es/c.php?g=655120&p=4605523

Bibliographic Details
Main Authors: Fernández Wallace, Trinidad, Zenobi, Marcos, Bollatti, Juan, Boetto, Catalina, Salloum, María Soraya
Other Authors: https://orcid.org/0009-0001-3684-1288
Format: info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Language:eng
Published: 2024
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11086/553497
https://revistas.unc.edu.ar/index.php/agris/article/view/42998
http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S1668-298X2024000100007&script=sci_arttext&tlng=en
https://doi.org/10.31047/1668.298x.v41.n1.42998
_version_ 1811173538843852800
author Fernández Wallace, Trinidad
Zenobi, Marcos
Bollatti, Juan
Boetto, Catalina
Salloum, María Soraya
author2 https://orcid.org/0009-0001-3684-1288
author_facet https://orcid.org/0009-0001-3684-1288
Fernández Wallace, Trinidad
Zenobi, Marcos
Bollatti, Juan
Boetto, Catalina
Salloum, María Soraya
author_sort Fernández Wallace, Trinidad
collection Repositorio Digital Universitario
description H INDEX: 11. Guía de la Biblioteca de la Universidad de Huelva: Evaluación de la Investigación: Índice H. https://guiasbuh.uhu.es/c.php?g=655120&p=4605523
format info:eu-repo/semantics/publishedVersion
id rdu-unc.553497
institution Universidad Nacional de Cordoba
language eng
publishDate 2024
record_format dspace
spelling rdu-unc.5534972024-09-04T06:20:36Z Evaluating nitrogen release rates of commercial slow-release urea products using Brix value analysis: a validation study comparing two methods Evaluación de las tasas de liberación de nitrógeno de productos comerciales de urea de liberación lenta mediante el análisis del valor Brix: un estudio de validación que compara dos métodos Fernández Wallace, Trinidad Zenobi, Marcos Bollatti, Juan Boetto, Catalina Salloum, María Soraya https://orcid.org/0009-0001-3684-1288 https://orcid.org/0000-0001-5683-132X https://orcid.org/0000-0002-6607-9036 https://orcid.org/0009-0002-9559-9636 https://orcid.org/0000-0003-4880-9047 Effectiveness Non-protein nitrogen Release characteristics Tool Efectividad Nitrógeno no proteico Características de liberación Herramienta H INDEX: 11. Guía de la Biblioteca de la Universidad de Huelva: Evaluación de la Investigación: Índice H. https://guiasbuh.uhu.es/c.php?g=655120&p=4605523 info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Fernández Wallace, Trinidad. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias, Argentina. Fil: Zenobi, Marcos. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias, Argentina. Fil: Bollatti, Juan.Biofarma S.A. Centro Experimental de Nutrición Animal, Argentina. Fil: Boetto, Catalina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias, Argentina. Fil: Salloum, María Soraya. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias, Argentina. The stability of three slow-release urea products (SRU) and a non-protected granulated urea (U) product was assessed based on their Brix value and total Nitrogen (N) Kjeldahl concentration in water. Each SRU and U products (10 g) was mixed with 50 ml of distilled water at 23.5 °C for various durations: 1, 3, 6, 12, and 24 h. After each period of time, Brix values and total N concentrations were measured in the aliquots. The N concentrations in all products exhibited time-dependent changes. A positive and linear correlation was observed between the total N in water and Brix values. The R2 between both methods was 0.97. Thus, the Brix value serves as a convenient and effective method to evaluate the relative rate of N release for different SRU products. La estabilidad de tres productos de urea de liberación lenta (ULL) y un producto de urea (U) granulada no protegida se evaluó en función de su valor Brix y la concentración total de nitrógeno (N) Kjeldahl en agua. Cada producto ULL y U (10 g) se mezcló con 50 ml de agua destilada a 23,5 °C durante varios períodos: 1, 3, 6, 12 y 24 h. Después de cada período de tiempo, se midieron los valores Brix y las concentraciones de N total en las alícuotas. Las concentraciones de N en todos los productos mostraron cambios dependientes del tiempo. Se observó una correlación positiva y lineal entre el N total en agua y los valores Brix. El R2 entre ambos métodos fue de 0,97. Por lo tanto, el valor Brix surge como un método conveniente y eficaz para evaluar la tasa relativa de liberación de N de diferentes productos de ULL. info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Fernández Wallace, Trinidad. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias, Argentina. Fil: Zenobi, Marcos. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias, Argentina. Fil: Bollatti, Juan.Biofarma S.A. Centro Experimental de Nutrición Animal, Argentina. Fil: Boetto, Catalina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias, Argentina. Fil: Salloum, María Soraya. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias, Argentina. 2024-09-03T15:54:31Z 2024-09-03T15:54:31Z 2024-07-05 article Fernández Wallace, T., Zenobi, M. G., Bollatti, J. M., Boetto, C. y Sa-lloum, M. S. (2024). Evaluating nitrogen release rates of commercial slow-release urea products using Brix value analysis: a validation study comparing two methods. Agriscientia, 41(1), 83-86. Fernández Wallace, T., Zenobi, M. G., Bollatti, J. M., Boetto, C. y Sa-lloum, M. S. (2024). Evaluación de las tasas de liberación de nitrógeno de productos comerciales de urea de liberación lenta mediante el análisis del valor Brix: un estudio de validación que compara dos métodos. Agriscientia, 41(1), 83-86. http://hdl.handle.net/11086/553497 https://revistas.unc.edu.ar/index.php/agris/article/view/42998 http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S1668-298X2024000100007&script=sci_arttext&tlng=en https://doi.org/10.31047/1668.298x.v41.n1.42998 eng Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
spellingShingle Effectiveness
Non-protein nitrogen
Release characteristics
Tool
Efectividad
Nitrógeno no proteico
Características de liberación
Herramienta
Fernández Wallace, Trinidad
Zenobi, Marcos
Bollatti, Juan
Boetto, Catalina
Salloum, María Soraya
Evaluating nitrogen release rates of commercial slow-release urea products using Brix value analysis: a validation study comparing two methods
title Evaluating nitrogen release rates of commercial slow-release urea products using Brix value analysis: a validation study comparing two methods
title_full Evaluating nitrogen release rates of commercial slow-release urea products using Brix value analysis: a validation study comparing two methods
title_fullStr Evaluating nitrogen release rates of commercial slow-release urea products using Brix value analysis: a validation study comparing two methods
title_full_unstemmed Evaluating nitrogen release rates of commercial slow-release urea products using Brix value analysis: a validation study comparing two methods
title_short Evaluating nitrogen release rates of commercial slow-release urea products using Brix value analysis: a validation study comparing two methods
title_sort evaluating nitrogen release rates of commercial slow release urea products using brix value analysis a validation study comparing two methods
topic Effectiveness
Non-protein nitrogen
Release characteristics
Tool
Efectividad
Nitrógeno no proteico
Características de liberación
Herramienta
url http://hdl.handle.net/11086/553497
https://revistas.unc.edu.ar/index.php/agris/article/view/42998
http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S1668-298X2024000100007&script=sci_arttext&tlng=en
https://doi.org/10.31047/1668.298x.v41.n1.42998
work_keys_str_mv AT fernandezwallacetrinidad evaluatingnitrogenreleaseratesofcommercialslowreleaseureaproductsusingbrixvalueanalysisavalidationstudycomparingtwomethods
AT zenobimarcos evaluatingnitrogenreleaseratesofcommercialslowreleaseureaproductsusingbrixvalueanalysisavalidationstudycomparingtwomethods
AT bollattijuan evaluatingnitrogenreleaseratesofcommercialslowreleaseureaproductsusingbrixvalueanalysisavalidationstudycomparingtwomethods
AT boettocatalina evaluatingnitrogenreleaseratesofcommercialslowreleaseureaproductsusingbrixvalueanalysisavalidationstudycomparingtwomethods
AT salloummariasoraya evaluatingnitrogenreleaseratesofcommercialslowreleaseureaproductsusingbrixvalueanalysisavalidationstudycomparingtwomethods
AT fernandezwallacetrinidad evaluaciondelastasasdeliberaciondenitrogenodeproductoscomercialesdeureadeliberacionlentamedianteelanalisisdelvalorbrixunestudiodevalidacionquecomparadosmetodos
AT zenobimarcos evaluaciondelastasasdeliberaciondenitrogenodeproductoscomercialesdeureadeliberacionlentamedianteelanalisisdelvalorbrixunestudiodevalidacionquecomparadosmetodos
AT bollattijuan evaluaciondelastasasdeliberaciondenitrogenodeproductoscomercialesdeureadeliberacionlentamedianteelanalisisdelvalorbrixunestudiodevalidacionquecomparadosmetodos
AT boettocatalina evaluaciondelastasasdeliberaciondenitrogenodeproductoscomercialesdeureadeliberacionlentamedianteelanalisisdelvalorbrixunestudiodevalidacionquecomparadosmetodos
AT salloummariasoraya evaluaciondelastasasdeliberaciondenitrogenodeproductoscomercialesdeureadeliberacionlentamedianteelanalisisdelvalorbrixunestudiodevalidacionquecomparadosmetodos