Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient
Fil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina.
Main Authors: | , , , , , , , |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Language: | eng |
Published: |
2024
|
Subjects: | |
Online Access: | http://hdl.handle.net/11086/553574 https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijfs.17139 https://doi.org/10.1111/ijfs.17139 |
_version_ | 1811173550363508736 |
---|---|
author | Centomo, Antonella M. Diaz Vergara, Ladislao I. Rossi, Yanina E. Vanden Braber, Noelia L. Bodoira, Romina Maestri, Damian Cavaglieri, Lilia R. Montenegro, Mariana A. |
author2 | https://orcid.org/0009-0009-2736-5847 |
author_facet | https://orcid.org/0009-0009-2736-5847 Centomo, Antonella M. Diaz Vergara, Ladislao I. Rossi, Yanina E. Vanden Braber, Noelia L. Bodoira, Romina Maestri, Damian Cavaglieri, Lilia R. Montenegro, Mariana A. |
author_sort | Centomo, Antonella M. |
collection | Repositorio Digital Universitario |
description | Fil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. |
format | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
id | rdu-unc.553574 |
institution | Universidad Nacional de Cordoba |
language | eng |
publishDate | 2024 |
record_format | dspace |
spelling | rdu-unc.5535742024-09-09T19:43:03Z Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient Centomo, Antonella M. Diaz Vergara, Ladislao I. Rossi, Yanina E. Vanden Braber, Noelia L. Bodoira, Romina Maestri, Damian Cavaglieri, Lilia R. Montenegro, Mariana A. https://orcid.org/0009-0009-2736-5847 https://orcid.org/0000-0002-9052-8874 https://orcid.org/0000-0002-7500-0051 https://orcid.org/0000-0002-3402-417X https://orcid.org/0000-0002-3808-7899 https://orcid.org/0000-0002-2102-308X https://orcid.org/0000-0002-2380-906X https://orcid.org/0000-0002-0872-755X Antioxidants Cytotoxicity Kluyveromyces marxianus Microencapsulation Peanut polyphenols info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. Fil: Diaz Vergara, Ladislao I. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. Fil: Rossi, Yanina E. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. Fil: Vanden Braber, Noelia L. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Cavaglieri, Lilia R. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Fil: Montenegro, Mariana A. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. The aim of this study was to develop and evaluate the bioactive properties and storage stability of microcapsules (MCs) obtained by co-encapsulation of the potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus VM004 and peanut skin polyphenolic extract (PSE) by spray drying, using whey protein concentrate (WPC) and water-soluble chitosan (WSCh) as wall materials. The results showed that the selected wall materials provided protection to yeast during spray drying, storage, and simulated gastrointestinal conditions, obtaining better results for WPC and higher concentrations of PSE. Moreover, all formulations demonstrated cytoprotective effects against menadione-induced oxidative stress in normal rat ileum epithelial cells (IEC-18) at all concentrations and storage temperatures evaluated. These results suggest that the obtained MCs could be potential functional food ingredients, considering their antioxidant, cytoprotective, and potential probiotic properties. info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Centomo, Antonella M. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. Fil: Diaz Vergara, Ladislao I. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. Fil: Rossi, Yanina E. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. Fil: Vanden Braber, Noelia L. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Cavaglieri, Lilia R. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Fil: Montenegro, Mariana A. Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina. 2024-09-09T19:43:03Z 2024-09-09T19:43:03Z 2024-04-24 article Centomo, A.M., Diaz Vergara, L.I., Rossi, Y.E., Vanden Braber, N.L., Bodoira, R., Maestri, D., Cavaglieri, L.R. and Montenegro, M.A. (2024), Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient. Int J Food Sci Technol, 59: 3918-3928. https://doi.org/10.1111/ijfs.17139 0950-5423 http://hdl.handle.net/11086/553574 1365-2621 https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijfs.17139 https://doi.org/10.1111/ijfs.17139 eng Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
spellingShingle | Antioxidants Cytotoxicity Kluyveromyces marxianus Microencapsulation Peanut polyphenols Centomo, Antonella M. Diaz Vergara, Ladislao I. Rossi, Yanina E. Vanden Braber, Noelia L. Bodoira, Romina Maestri, Damian Cavaglieri, Lilia R. Montenegro, Mariana A. Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient |
title | Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient |
title_full | Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient |
title_fullStr | Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient |
title_full_unstemmed | Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient |
title_short | Co-encapsulated of potential probiotic yeast Kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient |
title_sort | co encapsulated of potential probiotic yeast kluyveromyces marxianus and peanut skin polyphenolic extract as a functional ingredient |
topic | Antioxidants Cytotoxicity Kluyveromyces marxianus Microencapsulation Peanut polyphenols |
url | http://hdl.handle.net/11086/553574 https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijfs.17139 https://doi.org/10.1111/ijfs.17139 |
work_keys_str_mv | AT centomoantonellam coencapsulatedofpotentialprobioticyeastkluyveromycesmarxianusandpeanutskinpolyphenolicextractasafunctionalingredient AT diazvergaraladislaoi coencapsulatedofpotentialprobioticyeastkluyveromycesmarxianusandpeanutskinpolyphenolicextractasafunctionalingredient AT rossiyaninae coencapsulatedofpotentialprobioticyeastkluyveromycesmarxianusandpeanutskinpolyphenolicextractasafunctionalingredient AT vandenbrabernoelial coencapsulatedofpotentialprobioticyeastkluyveromycesmarxianusandpeanutskinpolyphenolicextractasafunctionalingredient AT bodoiraromina coencapsulatedofpotentialprobioticyeastkluyveromycesmarxianusandpeanutskinpolyphenolicextractasafunctionalingredient AT maestridamian coencapsulatedofpotentialprobioticyeastkluyveromycesmarxianusandpeanutskinpolyphenolicextractasafunctionalingredient AT cavaglierililiar coencapsulatedofpotentialprobioticyeastkluyveromycesmarxianusandpeanutskinpolyphenolicextractasafunctionalingredient AT montenegromarianaa coencapsulatedofpotentialprobioticyeastkluyveromycesmarxianusandpeanutskinpolyphenolicextractasafunctionalingredient |