Chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties
Fil: Barrionuevo, Guillermina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Main Authors: | , , , |
---|---|
Format: | conferenceObject |
Language: | eng |
Published: |
2024
|
Subjects: | |
Online Access: | http://hdl.handle.net/11086/553232 |
_version_ | 1808112624088383488 |
---|---|
author | Barrionuevo, Guillermina Grosso, Nelson R. Olmedo, Rubén H. Nepote, Valeria |
author_facet | Barrionuevo, Guillermina Grosso, Nelson R. Olmedo, Rubén H. Nepote, Valeria |
author_sort | Barrionuevo, Guillermina |
collection | Repositorio Digital Universitario |
description | Fil: Barrionuevo, Guillermina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. |
format | conferenceObject |
id | rdu-unc.553232 |
institution | Universidad Nacional de Cordoba |
language | eng |
publishDate | 2024 |
record_format | dspace |
spelling | rdu-unc.5532322024-08-10T06:24:40Z Chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties Barrionuevo, Guillermina Grosso, Nelson R. Olmedo, Rubén H. Nepote, Valeria Maní Antioxidante Compuestos fenólicos Química de los alimentos Fil: Barrionuevo, Guillermina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Barrionuevo, Guillermina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina. Fil: Grosso, Nelson R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina Fil: Grosso, Nelson R. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Olmedo, Rubén H. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra de Química Biológica; Argentina. Fil: Olmedo, Rubén H. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Nepote, Valeria. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Nepote, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Peanut skins have phenolic compounds with antioxidant properties and could be used as a source of natural antioxidants. The objective of this work was to compare the efficiency, chemical composition, and antioxidant activity of skin extracts obtained from two peanut varieties. Peanut skins were prepared by blanching process from kernels of Runner (R) and Virginia (V) peanut varieties. Fil: Barrionuevo, Guillermina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Barrionuevo, Guillermina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina. Fil: Grosso, Nelson R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina Fil: Grosso, Nelson R. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Olmedo, Rubén H. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra de Química Biológica; Argentina. Fil: Olmedo, Rubén H. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Nepote, Valeria. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Nepote, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Otras Ciencias Agrícolas 2024-08-09T15:14:25Z 2024-08-09T15:14:25Z 2015 conferenceObject http://hdl.handle.net/11086/553232 eng Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Impreso |
spellingShingle | Maní Antioxidante Compuestos fenólicos Química de los alimentos Barrionuevo, Guillermina Grosso, Nelson R. Olmedo, Rubén H. Nepote, Valeria Chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties |
title | Chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties |
title_full | Chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties |
title_fullStr | Chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties |
title_full_unstemmed | Chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties |
title_short | Chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties |
title_sort | chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties |
topic | Maní Antioxidante Compuestos fenólicos Química de los alimentos |
url | http://hdl.handle.net/11086/553232 |
work_keys_str_mv | AT barrionuevoguillermina chemicalcompositionandantioxidantactivityofpeanutskinextractsobtainedfromvirginiaandrunnervarieties AT grossonelsonr chemicalcompositionandantioxidantactivityofpeanutskinextractsobtainedfromvirginiaandrunnervarieties AT olmedorubenh chemicalcompositionandantioxidantactivityofpeanutskinextractsobtainedfromvirginiaandrunnervarieties AT nepotevaleria chemicalcompositionandantioxidantactivityofpeanutskinextractsobtainedfromvirginiaandrunnervarieties |