Exploring the Phytochemical Composition and the Bioactive Properties of Malbec and Torrontés Wine Pomaces from the Calchaquíes Valleys (Argentina) for Their Sustainable Exploitation

Impact Factor 2023: 4.7. Este trabajo fue publicado previamente en Preprints.org: https://www.preprints.org/manuscript/202405.1917/v1

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Main Authors: Tapia, Pablo Ezequiel, Silva, Ana Margarida, Delerue Matos, Cristina, Moreira, Manuela, Rodrigues, Francisca, Torres Carro, Romina, Santi, María Daniela, Ortega, María Gabriela, Blázquez, María Amparo, Arena, Mario Eduardo, Alberto, María Rosa
Other Authors: https://orcid.org/0000-0002-1823-9816
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Published: 2024
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Este trabajo fue publicado previamente en Preprints.org: https://www.preprints.org/manuscript/202405.1917/v1 info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Tapia, Pablo Ezequiel. Universidad Nacional de Tucumán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Fil: Silva, Ana Margarida. REQUIMTE/LAQV, ISEP, Polytechnic of Porto; Portugal. Fil: Delerue Matos, Cristina. REQUIMTE/LAQV, ISEP, Polytechnic of Porto; Portugal. Fil: Moreira, Manuela. REQUIMTE/LAQV, ISEP, Polytechnic of Porto; Portugal. Fil: Rodrigues, Francisca. REQUIMTE/LAQV, ISEP, Polytechnic of Porto; Portugal. Fil: Torres Carro, Romina. Universidad Nacional de Tucumán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Fil: Santi, María Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Ciencias Farmacéuticas; Argentina. Fil: Santi, María Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Fil: Santi, María Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Ortega, María Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Ciencias Farmacéuticas; Argentina. Fil: Ortega, María Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Fil: Ortega, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Blázquez, María Amparo. Universitat de València. Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació. Departament de Farmacologia; Spain. Fil: Arena, Mario Eduardo. Universidad Nacional de Tucumán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Fil: Arena, Mario Eduardo. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Fil: Alberto, María Rosa. Universidad Nacional de Tucumán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Fil: Alberto, María Rosa. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Hydroalcoholic extracts from Malbec and Torrontés wine pomaces (Vitis vinifera L.) originating from the high-altitude vineyards of Argentina’s Calchaquí Valleys were characterized. Total phenolics, hydroxycinnamic acids, orthodiphenols, anthocyanins, non-flavonoid phenolics, total flavonoids, flavones/flavonols, flavanones/dihydroflavonols, and tannins were quantified through spectrophotometric methods, with the Malbec extract exhibiting higher concentrations in most of phytochemical groups when compared to Torrontés. HPLC-DAD identified more than 30 phenolic compounds in both extracts. Malbec displayed superior antiradical activity (ABTS cation, nitric oxide, and superoxide anion radicals), reduction power (iron, copper, and phosphomolybdenum), hypochlorite scavenging, and iron chelating ability compared to Torrontés. The cytotoxicity assessments revealed that Torrontés affected the viability of HT29-MTX and Caco-2 colon cancer cells by 70% and 50%, respectively, at the highest tested concentration (1 mg/mL). At the same time, both extracts did not demonstrate acute toxicity in Artemia salina or in red blood cell assays at 500 μg/mL. Both extracts inhibited the lipoxygenase enzyme (IC50: 154.7 and 784.7 μg/mL for Malbec and Torrontés), with Malbec also reducing the tyrosinase activity (IC50: 89.9 μg/mL), and neither inhibited the xanthine oxidase. The substantial phenolic content and diverse biological activities in the Calchaquí Valleys’ pomaces underline their potentialities to be valorized for pharmaceutical, cosmetic, and food industries. info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Tapia, Pablo Ezequiel. Universidad Nacional de Tucumán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Fil: Silva, Ana Margarida. REQUIMTE/LAQV, ISEP, Polytechnic of Porto; Portugal. Fil: Delerue Matos, Cristina. REQUIMTE/LAQV, ISEP, Polytechnic of Porto; Portugal. Fil: Moreira, Manuela. REQUIMTE/LAQV, ISEP, Polytechnic of Porto; Portugal. Fil: Rodrigues, Francisca. REQUIMTE/LAQV, ISEP, Polytechnic of Porto; Portugal. Fil: Torres Carro, Romina. Universidad Nacional de Tucumán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Fil: Santi, María Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Ciencias Farmacéuticas; Argentina. Fil: Santi, María Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Fil: Santi, María Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Ortega, María Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Ciencias Farmacéuticas; Argentina. Fil: Ortega, María Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Fil: Ortega, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Blázquez, María Amparo. Universitat de València. Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació. Departament de Farmacologia; Spain. Fil: Arena, Mario Eduardo. Universidad Nacional de Tucumán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Fil: Arena, Mario Eduardo. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Fil: Alberto, María Rosa. Universidad Nacional de Tucumán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Fil: Alberto, María Rosa. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. 2024-07-19T20:00:24Z 2024-07-19T20:00:24Z 2024-06-07 article Tapia, P.E.; Silva, A.M.; Delerue-Matos, C.; Moreira, M.; Rodrigues, F.; Torres Carro, R.; Santi, M.D.; Ortega, M.G.; Blázquez, M.A.; Arena, M.E.; et al. Exploring the Phytochemical Composition and the Bioactive Properties of Malbec and TorrontésWine Pomaces from the Calchaquíes Valleys (Argentina) for Their Sustainable Exploitation. Foods 2024, 13, 1795. https://doi.org/10.3390/foods13121795 http://hdl.handle.net/11086/552778 2304-8158 https://www.mdpi.com/2304-8158/13/12/1795 doi.org/10.3390/foods13121795 eng Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
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