The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet
Fil: Lucini Mas, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina.
Main Authors: | , , , , |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Language: | eng |
Published: |
2024
|
Subjects: | |
Online Access: | http://hdl.handle.net/11086/552635 https://www.mdpi.com/journal/foods https://doi.org/10.3390/foods13050678 |
_version_ | 1806012318752964608 |
---|---|
author | Lucini Mas, Agustín Canalis, Alejandra Mariel Pasqualini, María Eugenia Wunderlin, Daniel Alberto Baroni, María Verónica |
author2 | https://orcid.org/0000-0002-2621-3114 |
author_facet | https://orcid.org/0000-0002-2621-3114 Lucini Mas, Agustín Canalis, Alejandra Mariel Pasqualini, María Eugenia Wunderlin, Daniel Alberto Baroni, María Verónica |
author_sort | Lucini Mas, Agustín |
collection | Repositorio Digital Universitario |
description | Fil: Lucini Mas, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. |
format | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
id | rdu-unc.552635 |
institution | Universidad Nacional de Cordoba |
language | eng |
publishDate | 2024 |
record_format | dspace |
spelling | rdu-unc.5526352024-07-09T06:23:21Z The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet Lucini Mas, Agustín Canalis, Alejandra Mariel Pasqualini, María Eugenia Wunderlin, Daniel Alberto Baroni, María Verónica https://orcid.org/0000-0002-2621-3114 https://orcid.org/0000-0002-5407-4684 https://orcid.org/0000-0001-8748-5415 https://orcid.org/0000-0002-2052-6566 https://orcid.org/0000-0001-9316-7907 Oxidative stress Chia Glucose metabolism Polyphenols Antioxidant High fructose High saturated fatty acids info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Lucini Mas, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Fil: Lucini Mas, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Fil: Pasqualini, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Cátedra de Biología Celular, Histología y Embriología. Instituto de Biología Celular; Argentina. Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Fil: Baroni, María Verónica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Today, consumption of diets rich in saturated fat and fructose, associated with a variety of metabolic deregulations, has increased. The aim of this study was to evaluate the effect of dietary supplementation with a residue of defatted chia seed on a diet with low nutritional quality. To do this, C57BL/6 male mice were fed with the Control (C), Low-Nutritional-Quality (LNQ), or supplemented-with-chia-defatted-flour (LNQ+C) diets. After 12 weeks, the glucose and lactate levels were determined in the serum, liver, and kidney, along with reactive oxygen species (ROS) levels, antioxidant enzyme activity, reduced glutathione (GSH), and protein oxidation (AOPP). The LNQ diet increased the glucose and lactate levels (+25% and +50% approx. in the liver, with respect to the control group) and generated oxidative stress by modifying the levels of ROS and the activity of antioxidant enzymes, causing oxidative damage to proteins (+12% in the liver, with respect to the control). Chia supplementation helped to restore the glucose to control levels and modulate the endogenous antioxidant system, resulting in a decrease in protein oxidation products with no differences compared to the control group. In conclusion, supplementation with chia showed beneficial effects on the general health of mice, even when fed a low-nutritional-quality diet. info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Lucini Mas, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Fil: Lucini Mas, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Fil: Pasqualini, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Cátedra de Biología Celular, Histología y Embriología. Instituto de Biología Celular; Argentina. Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Fil: Baroni, María Verónica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. 2024-07-08T17:42:02Z 2024-07-08T17:42:02Z 2024-02-23 article Lucini Mas, A.; Canalis, A.M.; Pasqualini, M.E.; Wunderlin, D.A.; Baroni, M.V. The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet. Foods 2024, 13, 678. https://doi.org/10.3390/ foods13050678 http://hdl.handle.net/11086/552635 2304-8158 https://www.mdpi.com/journal/foods https://doi.org/10.3390/foods13050678 eng Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
spellingShingle | Oxidative stress Chia Glucose metabolism Polyphenols Antioxidant High fructose High saturated fatty acids Lucini Mas, Agustín Canalis, Alejandra Mariel Pasqualini, María Eugenia Wunderlin, Daniel Alberto Baroni, María Verónica The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet |
title | The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet |
title_full | The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet |
title_fullStr | The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet |
title_full_unstemmed | The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet |
title_short | The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet |
title_sort | effects of chia defatted flour as a nutritional supplement in c57bl 6 mice fed a low quality diet |
topic | Oxidative stress Chia Glucose metabolism Polyphenols Antioxidant High fructose High saturated fatty acids |
url | http://hdl.handle.net/11086/552635 https://www.mdpi.com/journal/foods https://doi.org/10.3390/foods13050678 |
work_keys_str_mv | AT lucinimasagustin theeffectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet AT canalisalejandramariel theeffectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet AT pasqualinimariaeugenia theeffectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet AT wunderlindanielalberto theeffectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet AT baronimariaveronica theeffectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet AT lucinimasagustin effectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet AT canalisalejandramariel effectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet AT pasqualinimariaeugenia effectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet AT wunderlindanielalberto effectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet AT baronimariaveronica effectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet |