The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet

Fil: Lucini Mas, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina.

Bibliographic Details
Main Authors: Lucini Mas, Agustín, Canalis, Alejandra Mariel, Pasqualini, María Eugenia, Wunderlin, Daniel Alberto, Baroni, María Verónica
Other Authors: https://orcid.org/0000-0002-2621-3114
Format: info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Language:eng
Published: 2024
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11086/552635
https://www.mdpi.com/journal/foods
https://doi.org/10.3390/foods13050678
_version_ 1806012318752964608
author Lucini Mas, Agustín
Canalis, Alejandra Mariel
Pasqualini, María Eugenia
Wunderlin, Daniel Alberto
Baroni, María Verónica
author2 https://orcid.org/0000-0002-2621-3114
author_facet https://orcid.org/0000-0002-2621-3114
Lucini Mas, Agustín
Canalis, Alejandra Mariel
Pasqualini, María Eugenia
Wunderlin, Daniel Alberto
Baroni, María Verónica
author_sort Lucini Mas, Agustín
collection Repositorio Digital Universitario
description Fil: Lucini Mas, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina.
format info:eu-repo/semantics/publishedVersion
id rdu-unc.552635
institution Universidad Nacional de Cordoba
language eng
publishDate 2024
record_format dspace
spelling rdu-unc.5526352024-07-09T06:23:21Z The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet Lucini Mas, Agustín Canalis, Alejandra Mariel Pasqualini, María Eugenia Wunderlin, Daniel Alberto Baroni, María Verónica https://orcid.org/0000-0002-2621-3114 https://orcid.org/0000-0002-5407-4684 https://orcid.org/0000-0001-8748-5415 https://orcid.org/0000-0002-2052-6566 https://orcid.org/0000-0001-9316-7907 Oxidative stress Chia Glucose metabolism Polyphenols Antioxidant High fructose High saturated fatty acids info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Lucini Mas, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Fil: Lucini Mas, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Fil: Pasqualini, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Cátedra de Biología Celular, Histología y Embriología. Instituto de Biología Celular; Argentina. Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Fil: Baroni, María Verónica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Today, consumption of diets rich in saturated fat and fructose, associated with a variety of metabolic deregulations, has increased. The aim of this study was to evaluate the effect of dietary supplementation with a residue of defatted chia seed on a diet with low nutritional quality. To do this, C57BL/6 male mice were fed with the Control (C), Low-Nutritional-Quality (LNQ), or supplemented-with-chia-defatted-flour (LNQ+C) diets. After 12 weeks, the glucose and lactate levels were determined in the serum, liver, and kidney, along with reactive oxygen species (ROS) levels, antioxidant enzyme activity, reduced glutathione (GSH), and protein oxidation (AOPP). The LNQ diet increased the glucose and lactate levels (+25% and +50% approx. in the liver, with respect to the control group) and generated oxidative stress by modifying the levels of ROS and the activity of antioxidant enzymes, causing oxidative damage to proteins (+12% in the liver, with respect to the control). Chia supplementation helped to restore the glucose to control levels and modulate the endogenous antioxidant system, resulting in a decrease in protein oxidation products with no differences compared to the control group. In conclusion, supplementation with chia showed beneficial effects on the general health of mice, even when fed a low-nutritional-quality diet. info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Lucini Mas, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Fil: Lucini Mas, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Fil: Pasqualini, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Cátedra de Biología Celular, Histología y Embriología. Instituto de Biología Celular; Argentina. Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Fil: Baroni, María Verónica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. 2024-07-08T17:42:02Z 2024-07-08T17:42:02Z 2024-02-23 article Lucini Mas, A.; Canalis, A.M.; Pasqualini, M.E.; Wunderlin, D.A.; Baroni, M.V. The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet. Foods 2024, 13, 678. https://doi.org/10.3390/ foods13050678 http://hdl.handle.net/11086/552635 2304-8158 https://www.mdpi.com/journal/foods https://doi.org/10.3390/foods13050678 eng Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
spellingShingle Oxidative stress
Chia
Glucose metabolism
Polyphenols
Antioxidant
High fructose
High saturated fatty acids
Lucini Mas, Agustín
Canalis, Alejandra Mariel
Pasqualini, María Eugenia
Wunderlin, Daniel Alberto
Baroni, María Verónica
The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet
title The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet
title_full The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet
title_fullStr The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet
title_full_unstemmed The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet
title_short The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet
title_sort effects of chia defatted flour as a nutritional supplement in c57bl 6 mice fed a low quality diet
topic Oxidative stress
Chia
Glucose metabolism
Polyphenols
Antioxidant
High fructose
High saturated fatty acids
url http://hdl.handle.net/11086/552635
https://www.mdpi.com/journal/foods
https://doi.org/10.3390/foods13050678
work_keys_str_mv AT lucinimasagustin theeffectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet
AT canalisalejandramariel theeffectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet
AT pasqualinimariaeugenia theeffectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet
AT wunderlindanielalberto theeffectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet
AT baronimariaveronica theeffectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet
AT lucinimasagustin effectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet
AT canalisalejandramariel effectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet
AT pasqualinimariaeugenia effectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet
AT wunderlindanielalberto effectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet
AT baronimariaveronica effectsofchiadefattedflourasanutritionalsupplementinc57bl6micefedalowqualitydiet