Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds
Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Main Authors: | , , , , , |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Language: | spa |
Published: |
2024
|
Subjects: | |
Online Access: | http://hdl.handle.net/11086/552558 |
_version_ | 1806012158665818112 |
---|---|
author | Cittadini, M. Cecilia Bodoira, Romina Barrionuevo, Damián Labuckas, Diana Martínez, Marcela Maestri, Damián |
author2 | https://orcid.org/0000-0002-3808-7899 |
author_facet | https://orcid.org/0000-0002-3808-7899 Cittadini, M. Cecilia Bodoira, Romina Barrionuevo, Damián Labuckas, Diana Martínez, Marcela Maestri, Damián |
author_sort | Cittadini, M. Cecilia |
collection | Repositorio Digital Universitario |
description | Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. |
format | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
id | rdu-unc.552558 |
institution | Universidad Nacional de Cordoba |
language | spa |
publishDate | 2024 |
record_format | dspace |
spelling | rdu-unc.5525582024-07-05T06:25:25Z Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds Cittadini, M. Cecilia Bodoira, Romina Barrionuevo, Damián Labuckas, Diana Martínez, Marcela Maestri, Damián https://orcid.org/0000-0002-3808-7899 https://orcid.org/0000-0002-2102-308X Amino acids Lipid components Neltuma spp. Phenolic compounds Seeds info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Abstract: In the search for compounds with nutritional and functional value, seeds from several Neltuma species were examined for lipid, protein and phenolic compo- nents. Lipid contents ranged between 9.3 and 12.5 g/100 g (seed dry weight), and showed both oleic and linoleic acids predominating largely. Lipids were also a good source of tocopherols (170–603 mg total tocopherols/kg). Proteins accounted for 14.7–35.5 g/100 g seed. Essential amino acids (EAA) comprised 26.1%–40.2% of the total AA content. Based on the EAA score, proteins from all the species analyzed were deficient in leucine, isoleucine and valine, but could meet requirements for histidine, threonine, phenylalanine, tyrosine, and lysine. The qualitative patterns of phenolic compounds were similar each other (predominance of flavonoids, particularly apigenin derivatives). Keeping in mind the examined chemical components, Neltuma seeds have potential value as a source of healthy macronutrients and bioactive compounds. info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. 2024-07-04T14:51:20Z 2024-07-04T14:51:20Z 2024-01 article Cittadini MC, Bodoira R, Barrionuevo D, Labuckas D, Martínez M, Maestri D. Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds. J Am Oil Chem Soc. 2024. https://doi.org/10.1002/aocs.12820 0003-021X http://hdl.handle.net/11086/552558 1558-9331 DOI: 10.1002/aocs.12820 spa Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
spellingShingle | Amino acids Lipid components Neltuma spp. Phenolic compounds Seeds Cittadini, M. Cecilia Bodoira, Romina Barrionuevo, Damián Labuckas, Diana Martínez, Marcela Maestri, Damián Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds |
title | Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds |
title_full | Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds |
title_fullStr | Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds |
title_full_unstemmed | Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds |
title_short | Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds |
title_sort | nutrient and bioactive compounds from neltuma spp seeds |
topic | Amino acids Lipid components Neltuma spp. Phenolic compounds Seeds |
url | http://hdl.handle.net/11086/552558 |
work_keys_str_mv | AT cittadinimcecilia nutrientandbioactivecompoundsfromneltumasppseeds AT bodoiraromina nutrientandbioactivecompoundsfromneltumasppseeds AT barrionuevodamian nutrientandbioactivecompoundsfromneltumasppseeds AT labuckasdiana nutrientandbioactivecompoundsfromneltumasppseeds AT martinezmarcela nutrientandbioactivecompoundsfromneltumasppseeds AT maestridamian nutrientandbioactivecompoundsfromneltumasppseeds |