Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina

Fil: Marioli Nobile, Carla Georgina. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina.

Bibliographic Details
Main Authors: Marioli Nobile, Carla Georgina, Carreras, Julia Juana del Carmen, Grosso, Nelson Rubén, Inga, Marcela, Silva, Mercedes Pilar, Aguilar, Roxana, Allende, María José, Badini, Raúl, Martínez, María José
Format: publishedVersion
Language:eng
Published: 2022
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11086/24713
http://dx.doi.org/10.4236/as.2013.412099
_version_ 1801213218003091456
author Marioli Nobile, Carla Georgina
Carreras, Julia Juana del Carmen
Grosso, Nelson Rubén
Inga, Marcela
Silva, Mercedes Pilar
Aguilar, Roxana
Allende, María José
Badini, Raúl
Martínez, María José
author_facet Marioli Nobile, Carla Georgina
Carreras, Julia Juana del Carmen
Grosso, Nelson Rubén
Inga, Marcela
Silva, Mercedes Pilar
Aguilar, Roxana
Allende, María José
Badini, Raúl
Martínez, María José
author_sort Marioli Nobile, Carla Georgina
collection Repositorio Digital Universitario
description Fil: Marioli Nobile, Carla Georgina. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina.
format publishedVersion
id rdu-unc.24713
institution Universidad Nacional de Cordoba
language eng
publishDate 2022
record_format dspace
spelling rdu-unc.247132022-05-23T16:56:54Z Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina Marioli Nobile, Carla Georgina Carreras, Julia Juana del Carmen Grosso, Nelson Rubén Inga, Marcela Silva, Mercedes Pilar Aguilar, Roxana Allende, María José Badini, Raúl Martínez, María José Garbanzo Cicer arietinum Leguminosas de grano Composición química Ácidos grasos Tocoferoles Contenido mineral Contenido proteico Argentina publishedVersion Fil: Marioli Nobile, Carla Georgina. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina. Fil: Carreras, Julia Juana del Carmen. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Grosso, Nelson Rubén. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Inga, Marcela. Gobierno de la Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Tecnología (MINCyT). Centro de Excelencia en Productos y Procesos (CEPROCOR); Argentina. Fil: Silva, Mercedes Pilar. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina. Fil: Aguilar, Roxana. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina. Fil: Allende, María José. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Badini, Raúl. Gobierno de la Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Tecnología (MINCyT). Centro de Excelencia en Productos y Procesos (CEPROCOR); Argentina. Fil: Martínez, María José. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina. Chickpea is an important pulse crop with a wide range of potential nutritional benefits because of its chemical composition. The purpose of the current work was to provide the chemical composition of “kabuli”-type chickpea (Cicer arietinum L.) developed in Argentina for nutritional purpose. Protein, oil and ash contents, fatty acid, tocopherol and mineral element compositions were studied. Among the studied genotypes, protein content ranged from 18.46 to 24.46 g/100g, oil content ranged from 5.68 to 9.01 g/100g and ash from 3.55 to 4.46 g/100g. Linoleic, oleic and palmitic acids were the most abundant fatty acids. The average oleic-to-linoleic ratio was 0.62 and average iodine value was 117.82. Tocopherols, well-established natural antioxidants, were found in chickpea seeds in relatively similar amounts across all genotypes. Mineral element analysis showed that chickpea was rich in macronutrients such as K, P, Mg and Ca. The nutritional composition of chickpea genotypes developed and grown in Argentina provides useful information for breeding programs, food marketing and consumers and establishes chickpea as component of a balanced human diet. publishedVersion Fil: Marioli Nobile, Carla Georgina. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina. Fil: Carreras, Julia Juana del Carmen. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Grosso, Nelson Rubén. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Inga, Marcela. Gobierno de la Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Tecnología (MINCyT). Centro de Excelencia en Productos y Procesos (CEPROCOR); Argentina. Fil: Silva, Mercedes Pilar. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina. Fil: Aguilar, Roxana. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina. Fil: Allende, María José. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Badini, Raúl. Gobierno de la Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Tecnología (MINCyT). Centro de Excelencia en Productos y Procesos (CEPROCOR); Argentina. Fil: Martínez, María José. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina. 2022-05-09T14:50:40Z 2022-05-09T14:50:40Z 2013 article Marioli Nobile, C. G., Carreras, J. J., Grosso, N. R., Inga, M., Silva, M. P., Aguilar, R., Allende, M. J., Badini, R. y Martínez, M. J. (2013). Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina. Agricultural Sciences 4(12), 729-737. http://dx.doi.org/10.4236/as.2013.412099 http://hdl.handle.net/11086/24713 http://dx.doi.org/10.4236/as.2013.412099 eng Atribución 4.0 Internacional http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Agricultural Sciences, 2013; 4 (12), 729-737 ISSN: 2156-8561 https://www.scirp.org/journal/AS/
spellingShingle Garbanzo
Cicer arietinum
Leguminosas de grano
Composición química
Ácidos grasos
Tocoferoles
Contenido mineral
Contenido proteico
Argentina
Marioli Nobile, Carla Georgina
Carreras, Julia Juana del Carmen
Grosso, Nelson Rubén
Inga, Marcela
Silva, Mercedes Pilar
Aguilar, Roxana
Allende, María José
Badini, Raúl
Martínez, María José
Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina
title Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina
title_full Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina
title_fullStr Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina
title_full_unstemmed Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina
title_short Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina
title_sort proximate composition and seed lipid components of kabuli type chickpea cicer arietinum l from argentina
topic Garbanzo
Cicer arietinum
Leguminosas de grano
Composición química
Ácidos grasos
Tocoferoles
Contenido mineral
Contenido proteico
Argentina
url http://hdl.handle.net/11086/24713
http://dx.doi.org/10.4236/as.2013.412099
work_keys_str_mv AT mariolinobilecarlageorgina proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina
AT carrerasjuliajuanadelcarmen proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina
AT grossonelsonruben proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina
AT ingamarcela proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina
AT silvamercedespilar proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina
AT aguilarroxana proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina
AT allendemariajose proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina
AT badiniraul proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina
AT martinezmariajose proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina