Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina
Fil: Marioli Nobile, Carla Georgina. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina.
Main Authors: | , , , , , , , , |
---|---|
Format: | publishedVersion |
Language: | eng |
Published: |
2022
|
Subjects: | |
Online Access: | http://hdl.handle.net/11086/24713 http://dx.doi.org/10.4236/as.2013.412099 |
_version_ | 1801213218003091456 |
---|---|
author | Marioli Nobile, Carla Georgina Carreras, Julia Juana del Carmen Grosso, Nelson Rubén Inga, Marcela Silva, Mercedes Pilar Aguilar, Roxana Allende, María José Badini, Raúl Martínez, María José |
author_facet | Marioli Nobile, Carla Georgina Carreras, Julia Juana del Carmen Grosso, Nelson Rubén Inga, Marcela Silva, Mercedes Pilar Aguilar, Roxana Allende, María José Badini, Raúl Martínez, María José |
author_sort | Marioli Nobile, Carla Georgina |
collection | Repositorio Digital Universitario |
description | Fil: Marioli Nobile, Carla Georgina. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina. |
format | publishedVersion |
id | rdu-unc.24713 |
institution | Universidad Nacional de Cordoba |
language | eng |
publishDate | 2022 |
record_format | dspace |
spelling | rdu-unc.247132022-05-23T16:56:54Z Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina Marioli Nobile, Carla Georgina Carreras, Julia Juana del Carmen Grosso, Nelson Rubén Inga, Marcela Silva, Mercedes Pilar Aguilar, Roxana Allende, María José Badini, Raúl Martínez, María José Garbanzo Cicer arietinum Leguminosas de grano Composición química Ácidos grasos Tocoferoles Contenido mineral Contenido proteico Argentina publishedVersion Fil: Marioli Nobile, Carla Georgina. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina. Fil: Carreras, Julia Juana del Carmen. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Grosso, Nelson Rubén. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Inga, Marcela. Gobierno de la Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Tecnología (MINCyT). Centro de Excelencia en Productos y Procesos (CEPROCOR); Argentina. Fil: Silva, Mercedes Pilar. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina. Fil: Aguilar, Roxana. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina. Fil: Allende, María José. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Badini, Raúl. Gobierno de la Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Tecnología (MINCyT). Centro de Excelencia en Productos y Procesos (CEPROCOR); Argentina. Fil: Martínez, María José. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina. Chickpea is an important pulse crop with a wide range of potential nutritional benefits because of its chemical composition. The purpose of the current work was to provide the chemical composition of “kabuli”-type chickpea (Cicer arietinum L.) developed in Argentina for nutritional purpose. Protein, oil and ash contents, fatty acid, tocopherol and mineral element compositions were studied. Among the studied genotypes, protein content ranged from 18.46 to 24.46 g/100g, oil content ranged from 5.68 to 9.01 g/100g and ash from 3.55 to 4.46 g/100g. Linoleic, oleic and palmitic acids were the most abundant fatty acids. The average oleic-to-linoleic ratio was 0.62 and average iodine value was 117.82. Tocopherols, well-established natural antioxidants, were found in chickpea seeds in relatively similar amounts across all genotypes. Mineral element analysis showed that chickpea was rich in macronutrients such as K, P, Mg and Ca. The nutritional composition of chickpea genotypes developed and grown in Argentina provides useful information for breeding programs, food marketing and consumers and establishes chickpea as component of a balanced human diet. publishedVersion Fil: Marioli Nobile, Carla Georgina. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina. Fil: Carreras, Julia Juana del Carmen. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Grosso, Nelson Rubén. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Inga, Marcela. Gobierno de la Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Tecnología (MINCyT). Centro de Excelencia en Productos y Procesos (CEPROCOR); Argentina. Fil: Silva, Mercedes Pilar. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina. Fil: Aguilar, Roxana. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina. Fil: Allende, María José. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Badini, Raúl. Gobierno de la Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Tecnología (MINCyT). Centro de Excelencia en Productos y Procesos (CEPROCOR); Argentina. Fil: Martínez, María José. Instituto de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Laboratorio Calidad Nutricional de Granos; Argentina. 2022-05-09T14:50:40Z 2022-05-09T14:50:40Z 2013 article Marioli Nobile, C. G., Carreras, J. J., Grosso, N. R., Inga, M., Silva, M. P., Aguilar, R., Allende, M. J., Badini, R. y Martínez, M. J. (2013). Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina. Agricultural Sciences 4(12), 729-737. http://dx.doi.org/10.4236/as.2013.412099 http://hdl.handle.net/11086/24713 http://dx.doi.org/10.4236/as.2013.412099 eng Atribución 4.0 Internacional http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Agricultural Sciences, 2013; 4 (12), 729-737 ISSN: 2156-8561 https://www.scirp.org/journal/AS/ |
spellingShingle | Garbanzo Cicer arietinum Leguminosas de grano Composición química Ácidos grasos Tocoferoles Contenido mineral Contenido proteico Argentina Marioli Nobile, Carla Georgina Carreras, Julia Juana del Carmen Grosso, Nelson Rubén Inga, Marcela Silva, Mercedes Pilar Aguilar, Roxana Allende, María José Badini, Raúl Martínez, María José Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina |
title | Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina |
title_full | Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina |
title_fullStr | Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina |
title_full_unstemmed | Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina |
title_short | Proximate composition and seed lipid components of kabuli-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina |
title_sort | proximate composition and seed lipid components of kabuli type chickpea cicer arietinum l from argentina |
topic | Garbanzo Cicer arietinum Leguminosas de grano Composición química Ácidos grasos Tocoferoles Contenido mineral Contenido proteico Argentina |
url | http://hdl.handle.net/11086/24713 http://dx.doi.org/10.4236/as.2013.412099 |
work_keys_str_mv | AT mariolinobilecarlageorgina proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina AT carrerasjuliajuanadelcarmen proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina AT grossonelsonruben proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina AT ingamarcela proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina AT silvamercedespilar proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina AT aguilarroxana proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina AT allendemariajose proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina AT badiniraul proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina AT martinezmariajose proximatecompositionandseedlipidcomponentsofkabulitypechickpeacicerarietinumlfromargentina |