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author Palacios, Cristina
Bernal, Jennifer
Bonvecchio, Anabelle
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Herrera Cuenca, Marianella
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description Fil: Palacios, Cristina. Florida International University; United States.
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id rdu-unc.16300
institution Universidad Nacional de Cordoba
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publishDate 2020
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spelling rdu-unc.163002021-05-25T18:37:46Z Recomendaciones nutricionales para el personal de salud y el personal esencial expuesto a la COVID-19 en Latinoamérica Nutritional Recommendations for Healthcare and Essential Personnel Exposed to COVID-19 in Latin America Palacios, Cristina Bernal, Jennifer Bonvecchio, Anabelle Gutiérrez, Marlen Herrera Cuenca, Marianella Irizarry, Laura Lay Mendivil, Lina López Bautista, Fabiola López, Marisol Mata, Claret Moliterno, Paula Moyano, Daniela Murillo, Diana Pacheco Miranda, Selene Palomares, Lita Páramo, Kenia Pérez, Analy Tijerina Walls, María Virginia Trak-Fellermeier, María Angélica COVID-19 Coronavirus SARS-CoV-2 Pandemia Aislamiento social Cuarentena Emergencia sanitaria Micronutrientes Suplementación Compuestos bioactivos Personal de salud Personal esencial Micronutrients Supplementation Bioactive compounds Health personnel Essential staff publishedVersion Fil: Palacios, Cristina. Florida International University; United States. Fil: Bernal, Jennifer. Universidad Nacional de Colombia. Observatorio de Seguridad Alimentaria; Colombia. Fil: Bonvecchio, Anabelle. Instituto Nacional de Salud Pública; México. Fil: Gutiérrez, Marlen. Global Nutrition Professionals Consultancy; Venezuela. Fil: Herrera Cuenca, Marianella. Universidad Central de Venezuela; Venezuela. Fil: Herrera Cuenca, Marianella. Fundación Bengoa para la Alimentación y Nutrición, Venezuela. Fil: Irizarry, Laura. Oficina Regional para América Latina y el Caribe. Programa Mundial de Alimentos; Panamá. Fil: Lay Mendivil, Lina. Universidad Tecnológica de Panamá; Panamá. Fil: López Bautista, Fabiola. Universidad Nacional Autónoma de México; México. Fil: López, Marisol. Global Nutrition Professionals Consultancy; España. Fil: Mata, Claret. Universidad Central de Venezuela; Venezuela. Fil: Moliterno, Paula. Universidad de la República; Uruguay. Fil: Moyano, Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Moyano, Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Extensión Universitaria; Argentina. Fil: Moyano, Daniela. Universidad Nacional de la Matanza; Argentina. Fil: Murillo, Diana. Oficina Regional para América Latina y el Caribe. Programa Mundial de Alimentos; Panamá. Fil: Pacheco Miranda, Selene. Instituto Nacional de Salud Pública; México. Fil: Palomares, Lita. Universidad Peruana Cayetano Heredia; Perú. Fil: Páramo, Kenia. Instituto de Nutrición de Centroamérica y Panamá; Belice y Nicaragua. Fil: Pérez, Analy. Unison Health & Community Services Global Nutrition Professionals Consultancy; Canadá. Fil: Tijerina Walls, María Virginia. Nutrien Nutrición y Salud; México. Fil: Trak-Fellermeier, María Angélica. Florida International University. Global Nutrition Professionals Consultancy; United States. Estas recomendaciones se basan en la evidencia científica actual derivada de meta-análisis y revisiones sistemáticas sobre nutrición y prevención de infecciones respiratorias causadas por los virus SARS-CoV, MERS-CoV o influenza, similares en su estructura al SARS-CoV-2. Están dirigidas al personal en la primera línea de atención de salud y al personal que presta servicios esenciales a la comunidad, con alto riesgo de infección por la COVID-19. Estas personas usan equipo de protección personal, cumplen largos turnos laborales, en ocasiones bajo condiciones extremas, lo que puede llevar a descanso insuficiente, alto nivel de estrés, depresión, pobre calidad en la alimentación y deshidratación. Todos estos factores influyen negativamente en el sistema inmune y podrían conllevar un mayor riesgo de infección. Una ingesta adecuada de micronutrientes y otros compuestos bioactivos es esencial para el desempeño óptimo del sistema inmune. Existe evidencia moderada que avala la suplementación, en forma individual, con vitamina C (2 000 mg), vitamina D (1 000-2 000 UI) y zinc (≤ 40 mg) en la prevención de infecciones respiratorias en adultos. No se encontró evidencia suficiente para avalar la suplementación con vitamina A, niacina, ácido fólico, B12, omega 3, probióticos y polifenoles, aunque si se recomienda el consumo de alimentos ricos en estos nutrientes para apoyar al sistema inmune. Se recomienda al personal seguir la recomendación de consumir 5 porciones/día (400 g) de frutas y vegetales/hortalizas, mantenerse hidratado y limitar la cafeína. No hay evidencia del consumo de alimentos alcalinos para prevenir infecciones. Estas recomendaciones son particularmente importantes durante la pandemia. These recommendations are based on current scientific evidence obtained through meta-analysis and systematic reviews on nutrition and the prevention of respiratory infections related to SARS-CoV, MERS-CoV or influenza, similar in structure to SARS-CoV-2. They are aimed at primary health care personnel and to those who provide essential services to the community and are, consequently, at high risk of COVID-19 infection. These individuals wear personal protective equipment, work long shifts, sometimes under extreme conditions, which can lead to insufficient rest, high stress levels, depression, poor nutrition and dehydration. Together, these factors have a negative impact on the immune system and could result in an increased risk of infection. An adequate intake of micronutrients and other bioactive compounds is essential for optimal immune performance. There is moderate evidence supporting supplementation, individually, with vitamin C (2 000 mg), vitamin D (1 000-2 000 IU) and zinc (≤40 mg) for the prevention of respiratory infections in adults. Insufficient evidence was found to support supplementation with vitamin A, niacin, folic acid, B12, omega 3, probiotics and polyphenols; however, the consumption of foods rich in these nutrients is recommended to support immune function. It is recommended that workers follow the recommendation of consuming 400 g/day of fruits and vegetables, remain hydrated and limit caffeine. There is no scientific evidence supporting the consumption of alkaline foods to prevent infections. The aforementioned recommendations are particularly relevant during the pandemic. publishedVersion Fil: Palacios, Cristina. Florida International University; United States. Fil: Bernal, Jennifer. Universidad Nacional de Colombia. Observatorio de Seguridad Alimentaria; Colombia. Fil: Bonvecchio, Anabelle. Instituto Nacional de Salud Pública; México. Fil: Gutiérrez, Marlen. Global Nutrition Professionals Consultancy; Venezuela. Fil: Herrera Cuenca, Marianella. Universidad Central de Venezuela; Venezuela. Fil: Herrera Cuenca, Marianella. Fundación Bengoa para la Alimentación y Nutrición, Venezuela. Fil: Irizarry, Laura. Oficina Regional para América Latina y el Caribe. Programa Mundial de Alimentos; Panamá. Fil: Lay Mendivil, Lina. Universidad Tecnológica de Panamá; Panamá. Fil: López Bautista, Fabiola. Universidad Nacional Autónoma de México; México. Fil: López, Marisol. Global Nutrition Professionals Consultancy; España. Fil: Mata, Claret. Universidad Central de Venezuela; Venezuela. Fil: Moliterno, Paula. Universidad de la República; Uruguay. Fil: Moyano, Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Moyano, Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Extensión Universitaria; Argentina. Fil: Moyano, Daniela. Universidad Nacional de la Matanza; Argentina. Fil: Murillo, Diana. Oficina Regional para América Latina y el Caribe. Programa Mundial de Alimentos; Panamá. Fil: Pacheco Miranda, Selene. Instituto Nacional de Salud Pública; México. Fil: Palomares, Lita. Universidad Peruana Cayetano Heredia; Perú. Fil: Páramo, Kenia. Instituto de Nutrición de Centroamérica y Panamá; Belice y Nicaragua. Fil: Pérez, Analy. Unison Health & Community Services Global Nutrition Professionals Consultancy; Canadá. Fil: Tijerina Walls, María Virginia. Nutrien Nutrición y Salud; México. Fil: Trak-Fellermeier, María Angélica. Florida International University. Global Nutrition Professionals Consultancy; United States. 2020-09-27T02:43:28Z 2020-09-27T02:43:28Z 2019 article 0004-0622 Doi 10.37527.2019.69.4.005 http://hdl.handle.net/11086/16300 https://www.alanrevista.org/ediciones/2019/4/art-5/ spa Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
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