Evaluación nutricional en niños de 1 a 10 años pertenecientes a las familias beneficiaras del programa Pro Huerta. Localidad de Mogna. San Juan. Julio 2012 /

Bibliographic Details
Main Author: Laspiur, Romina
Format: Thesis Book
Language:Spanish
Published: Córdoba RA : [s.n.], 2016
Subjects:
Online Access:On-LINE

MARC

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100 1 |a Laspiur, Romina. 
245 1 |a Evaluación nutricional en niños de 1 a 10 años pertenecientes a las familias beneficiaras del programa Pro Huerta. Localidad de Mogna. San Juan. Julio 2012 /   |c Romina Laspiur. 
260 |a Córdoba RA :   |b [s.n.],   |c 2016 
300 |a 82 h. :   |b tabl.,   |c 29 cm. +   |e CD Tesis texto completo. 
502 |a Tesis - Maestría en Salud Materno Infantil - Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Secretaria de Graduados en Ciencias de la Salud, 2016 
505 |a La infancia es una etapa decisiva en el desarrollo humano por los múltiples cambios fisiológicos y psicológicos que en ella ocurren, los cuales, junto al entorno familiar y la zona donde residen, condicionan tanto las necesidades nutricionales como los hábitos de alimentación. La población bajo estudio quedó constituida por 35 niños, entre 1 y 10 años de la zona rural de la localidad de Mogna, departamento de Jáchal, de la Provincia de San Juan. Dada la magnitud poblacional, se trabajó con el total de la población. Los padres y/ o tutores a cargo dieron el consentimiento para que los niños sean incluidos en la investigación. El 74% de la población presento Estado Nutricional Normal y la prevalencia de sobrepeso fue de un 20 %, sin encontrar valores para obesidad y un porcentaje mucho menor presentaron bajo peso (6%).Más de la mitad de la población bajo estudio tiene un inadecuado consumo de frutas y hortalizas. Se analizaron aquellos factores que pueden influenciar en el estado nutricional. De todas las variables estudiadas resultaron significativos el nivel de instrucción de los cuidadores, el consumo de frutas y hortalizas de los cuidadores, y la percepción de beneficios sociales (Asignación Universal por hijo, Programa Pro Huerta.) Finalmente destacamos que los resultados en nuestro estudio se encuentran en coincidencia con las tendencias mundiales que el estado nutricional de los niños está fuertemente vinculado a la disponibilidad de alimentos que hay en el lugar junto a los hábitos y costumbres alimentarias del entorno familiar y escolar del niño. 
520 |b SUMMARY : Due to the multiple physiological and psychological changes that occur during infancy, this stage is decisive in human development. Those changes, together with other factors such as children’s family environment or place of residence, influence their nutritional needs and eating habits. This study was conducted with a population of 35 children aged between 1 and 10 years old. These children were beneficiaries of the Pro Huerta Program carried out in the rural area of Mogna, which is situated in Jáchal, Province of San Juan. Given the size of the sample and having their parents and / or tutors previously given consent for these infants to be included, the whole group participated in the present investigation. Research results show that 74% of the population showed Normal Nutritional Status and 20% had a prevalence of overweight, without finding values for obesity. Furthermore, a much lower percentage of the participants (6%) presented low weight. More than half of the group revealed an inadequate consumption of fruits and vegetables. Some of the aspects which may influence nutritional status were analyzed in this study. Among all the studied variables, the level of education of the children’s caregivers, as well as their level of consumption of fruits and vegetables and the fact of perceiving social benefits (Universal Child Allowance and Pro Huerta Program) proved to be significant factors. Finally, it is important to highlight the fact that these findings agree with current global trends which also suggest that the nutritional status of children is strongly connected to the availability of food along with the habits and customs of the child's family and school environment. That is why, with respect to children and caregivers, nutrition education and promotion is recommended. It is known that imitation and global consolidation of behaviours, values and lifestyles take place within the family context. Eating habits are established during childhood; here it is the family environment which contributes to transmit behaviours to their children by establishing food preferences that vary according to their culture and customs, as well as the availability of food in the area where they reside and their economic access to those food choices. 
650 1 2 |a Salud Materno-Infantil  |9 52 
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650 1 2 |a Salud del Niño  |9 367 
650 1 2 |a Programas de Nutrición  |x organización y administración 
650 1 2 |a Necesidades Nutricionales  |9 907 
651 7 |a Argentina  |9 6 
700 1 |a Ponce, María Soledad,   |e dir. 
856 |u http://lildbi.fcm.unc.edu.ar/lildbi/tesis/Laspiur-Romina-2017.pdf  |z On-LINE 
942 |2 lcc  |c MSMI  |6 _ 
945 |a msp  |d 2018-10-25